Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Uwielbiam proste połączenia składników, które dają niesamowity efekt finalny. To połączenie mnie oczarowało. Makaron spaghetti skąpany w lekko słodkim, kokosowym sosie z dodatkiem curry w towarzystwie delikatnych polędwiczek drobiowych.

Składniki:

makaron spaghetti 200 gramów
mleko kokosowe 1 puszka
polędwiczki z kurczaka 300 gramów
ogórek zielony 0.5 sztuki
orzechy piniowe 40 gramów
miód 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 szczypta
oliwa 20 mililitrów
sól 1 szczypta

Porada

Dla jeszcze większego wzbogacenia smaku, możemy dodać do dania płatki parmezanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

KROK 1. Oczyszczamy polędwiczki z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz curry i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe (stałą część), pół łyżeczki curry, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Wszystko dusimy przez chwilę.

KROK 2. Orzeszki piniowe układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut (do lekkiego zarumienienia).

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy posiekanego w drobne paski ogórka, świeżo zmielony pieprz kolorowy i posypujemy całość uprażonymi orzeszkami pini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak