Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne gołąbki z szybkowaru
Z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw.
Mięso mielone z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, a następnie dobrze wszystko wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany), wodę, kostkę rosołową.
Po zasyceniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara (warto mieć szybkowar w domu, duża oszczędność czasu i pieniędzy za rachunki) wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru i zagotować mieszając do zgęstnienia sosu.