Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne gołąbki z szybkowaru

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
gołąbki bardzo lubimy i często je robię, szybkowar jest doskonałym pomocnikiem do ich przygotowania, zawsze są kruche, delikatne, aromatyczne..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

młoda kapusta 2 sztuki
mięso mielone drobiowe 50 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa w płynie 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
koperek 2 pęczki
jajko 2 sztuki
ryż ugotowany 4 opakowania
cebula podsmażona 2 sztuki
sok pomidorowy 1 litr
woda 4 szklanki
śmietanka 12-procentowa 200 mililitrów
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne gołąbki z szybkowaru

Z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw.

Mięso mielone z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, a następnie dobrze wszystko wymieszać.

Na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany), wodę, kostkę rosołową.

Po zasyceniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara (warto mieć szybkowar w domu, duża oszczędność czasu i pieniędzy za rachunki) wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru i zagotować mieszając do zgęstnienia sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak