Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą

Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne i lekkie danie pełne wartościowych składników. Idealna propozycja na lato i nie tylko. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • dorsz

    200 gramów
  • mix sałat

    200 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    1 sztuka
  • twaróg

    200 gramów
  • musztarda

    3 łyżki
  • koperek

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    0,25 szklanki
  • miód

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta

Domowa musztarda

  • gorczyca

    6 łyżek
  • cytryna

    6 łyżek
  • woda

    9 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałaty (rzymska, endywia, fryzyjska, lollo Rosso, dębowa, Rudola) rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba. Dorsza kroimy na cienkie paseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Kawałek dorsza owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100˚C na około 20 minut. Sałatę mieszamy z cebulką i polewamy dressingiem i kleksikami z musztardy, rozrywamy kawałek dorsza na płatki, które układamy na górze sałaty, całość posypujemy twarogiem sypkim. Na koniec możemy udekorować kilkoma listkami świeżego koperku.


Przepis na domową musztardę:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy zafoliowane w lodówce na 18 godzin. Następnie całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat