Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne i lekkie danie pełne wartościowych składników. Idealna propozycja na lato i nie tylko. 

Składniki:

Składniki

dorsz 200 gramów
mix sałat 200 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
jogurt naturalny 1 sztuka
twaróg 200 gramów
musztarda 3 łyżki
koperek 1 pęczek
sok z cytryny 0,25 szklanki
miód 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Domowa musztarda

Gorczyca biała cała Prymat 6 łyżek
cytryna 6 łyżek
woda 9 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą

Sałaty (rzymska, endywia, fryzyjska, lollo Rosso, dębowa, Rudola) rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba. Dorsza kroimy na cienkie paseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Kawałek dorsza owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100˚C na około 20 minut. Sałatę mieszamy z cebulką i polewamy dressingiem i kleksikami z musztardy, rozrywamy kawałek dorsza na płatki, które układamy na górze sałaty, całość posypujemy twarogiem sypkim. Na koniec możemy udekorować kilkoma listkami świeżego koperku.


Przepis na domową musztardę:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy zafoliowane w lodówce na 18 godzin. Następnie całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak