Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z dodatkiem imbiru

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół jak rosół zawsze smaczny i do tego zdrowy. Można coś jednak w nim troszkę zmienić dodać albo ująć. Ja np. nie lubię w rosole kopru a inni uwielbiają. Znajoma namówiła mnie na dodanie kawałka imbiru. Było smacznie.

Składniki:

Zupy

mięso z kurczaka 1.5 kilograma
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
seler naciowy 5 liści
lubczyk świeży 1 liść
imbir 4 plastry
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z dodatkiem imbiru

Mięso oczyszczamy, myjemy zalewamy wodą (ja zalewam zimną ok. 4 litry i tak się zredukuje) i stawiamy na gazie. Dodajemy oczyszczoną marchew i gotujemy na maleńkim ogniu (pomimo że nie hula ale jednak "pyrkoląc" się gotuje).

Po ok. 60 min dodajemy umytą zieleninę, opieczoną cebulę, kawałek 3-4 cm imbiru i trochę solimy (marchew można wyjąć wcześniej).

Gotujemy ok. 30-40 min i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak