Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z pysznym kremem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Karpatka to ciasto wszystkim dobrze znane i nie ma tutaj nic odkrywczego poza tym że krem jest przygotowany "domowo".

Składniki:

Ciasta

woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
masło 125 gramów
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 3 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z pysznym kremem

Gotujemy w garnku wodę z masłem, wyłączamy gaz i energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Stawiamy garnek na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając aż masa odejdzie od ścianek garnka. Przekładamy do miski i studzimy.

Zimną masę miksujemy dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na 2 połowy i pieczemy dwa blaty. Każdą połowę ciasta rozprowadzamy w przygotowanej dużej blaszce i pieczemy osobno ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zagotować 2 szklanki mleka a w pozostałym rozprowadzić mąki, żółtka, cukier ok. 3/4 szklanki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z masłem.

Przygotowanym kremem przełożyć karpatkowe blaty i lekko docisnąć.

Ciasto schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak