Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z pysznym kremem
Gotujemy w garnku wodę z masłem, wyłączamy gaz i energicznie mieszając, dodajemy mąkę. Stawiamy garnek na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając aż masa odejdzie od ścianek garnka. Przekładamy do miski i studzimy.
Zimną masę miksujemy dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na 2 połowy i pieczemy dwa blaty. Każdą połowę ciasta rozprowadzamy w przygotowanej dużej blaszce i pieczemy osobno ok. 30 minut w 180 stopniach.
Zagotować 2 szklanki mleka a w pozostałym rozprowadzić mąki, żółtka, cukier ok. 3/4 szklanki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Przygotowanym kremem przełożyć karpatkowe blaty i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić.