Zapiekanka makaronowa z truskawkami

Zapiekanka makaronowa z truskawkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Często w domu robiło się makaron ze śmietaną i truskawkami. Teraz postanowiliśmy odświeżyć to danie, lekko podkręcając parmezanem i…Ciekawi? To czytajcie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron świderki

    350 gramów
  • truskawki świeże

    500 gramów
  • śmietana 18-procentowa

    200 mililitrów
  • mleko 3,2%

    125 mililitrów
  • ksylitol

    1 łyżka
  • parmezan starty

    40 gramów
  • lubczyk świeży

    2 łyżki
  • cynamom Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski.

Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy po myciu. Większe kroimy, dodajemy do śmietany z cukrem i mieszamy.

Do sosu, dodajemy makaron, dokładnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. Następnie posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 10 min.

I tutaj składnik, który idealnie komponuje się z truskawkami. Posypujemy posiekanym lubczykiem, wymieszanym z cynamonem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat