Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

5.0
(94)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową.

Składniki:

SKŁADNIK GŁÓWNY

piersi z kaczki 2 sztuki

MARYNATA

olej rzepakowy 2 łyżki
miód 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
rozmaryn 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

DODATKI

konfitura wiśniowa 2 łyżki

Porada

Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w miodowej marynacie

KROK 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.

* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.

KROK 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak