Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIK GŁÓWNY

  • piersi z kaczki

    2 sztuki

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

DODATKI

  • konfitura wiśniowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.

* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.

KROK 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. Życzę smacznego! :)

Futka
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat