Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone krokieciki z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Często przygotowuje takie krokieciki czy też kotleciki jak kto woli bo moja rodzinka bardzo je lubi.Są smaczne a pieczarki troszkę urozmaicają mielonego.

Składniki:

Kotlety

łopatka wieprzowa 70 dag
pieczarki 15 sztuk
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
papryka mielona 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone krokieciki z pieczarkami

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy na patelnie i dusimy do odparowania płynu. Oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem i dodajemy tartą bułkę i drobno pokrojona cebule (ok 1/2). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Resztę cebuli drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy placuszki z masy mięsnej, nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy krokieciki. Bułkę tartą mieszany z dodatkiem papryki i obtaczamy przygotowane krokiety. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak