Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na I Komunię Świętą
Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownice papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroiłam na 3 krążki, każdy nasączyłam ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Po nasączeniu spodni krążek czyli dół biszkoptu położyłam na paterze, posmarowałam dżemem jagodowym, nałożyłam część masy śmietankowej z mascarpone, nałożyłam drugi krążek posmarowałam dżemem malinowym i nałożyłam krem malinowy.
Nałożyłam trzeci ostatni krążek, docisnęłam i włożyłam na 15 - 20 minut do lodówki, w między czasie uprzątnęłam niepotrzebne rzeczy oraz narzędzia pracy.
Po wyjęciu z lodówki boki tortu wysmarowałam gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu, trochę kremu zabarwiłam niebieskim barwnikiem spożywczym.
Kremem tym wykonałam napis.
Górę obłożyłam kremem śmietankowym z mascarpone.
Boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem).
U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu obłożyłam rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone no i powkładałam również złote koraliki.
Górę tortu dodatkowo dekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami.
Tort włożyłam na całą noc do lodówki.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania dodałam śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyłam z serkiem mascarpone a następnie dodałam do pozostałej śmietany.
Krem malinowy:
Masę śmietankowo - malinową ubiłam według opisu na opakowaniu.
Połączyłam ze świeżymi malinkami.
Gotowy krem śmietankowy przygotowałam według opisu na opakowaniu.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
Letnią wodę wymieszałam z cukrem oraz sokiem z cytryny.