Wątróbka na karmelizowanym jabłku

Wątróbka na karmelizowanym jabłku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wątróbka podana odrobinę inaczej bo na karmelizowanym jabłku ale dodatek cebulki pozostaje na swoim miejscu.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Watróbka

  • wątróbka drobiowa

    60 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • jabłko

    3 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • cynamon

    1 szczypta
  • cukier puder

    2 szczypty
  • sól i pieprz

    2 szczypty
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. dzielimy na połowy a następnie oprószamy pieprzem i odrobiną cynamonu. Obtaczamy w mące. Jabłka myjemy ,osuszamy i kroimy w grubsze plastry ok 1 1/2 cm.

Z jabłek wycinamy środki i jabłka troszkę oprószamy cukrem pudrem. Podsmażamy na natłuszczonej masłem patelni każdy krążek z obu stron uważając by krążki się nie rozpadły.

Zdejmujemy je z patelni i najlepiej zachować je w cieple. na patelnię dorzucamy trochę masła i kładziemy przygotowaną wątróbkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wszystko podsmażamy i oprószamy solą i jeszcze trochę pieprzem.

Usmażoną wątróbkę nakładamy na krążki jabłek położone na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat