Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków.

Składniki:

zapiekanka:

soczewica zielona 40 dag
przecier pomidorowy 1 szklanka
marchewka 2 sztuki
selera naciowego 2 sztuki
cebula 1 sztuka
tymianek 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz 1 szczypta
olej 5 łyżek

ziemniaczane pure :

ziemniak 5 sztuk
mleko sojowe 80 mililitrów
masło roślinne 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony XXL 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.
Przepis znaleziony na stronie: www.jadlonomia.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak