Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

zapiekanka:

  • soczewica zielona

    40 dag
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • marchewka

    2 sztuki
  • selera naciowego

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • tymianek

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    1 szczypta
  • olej

    5 łyżek

ziemniaczane pure :

  • ziemniak

    5 sztuk
  • mleko sojowe

    80 mililitrów
  • masło roślinne

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony XXL

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.
Przepis znaleziony na stronie: www.jadlonomia.com

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat