Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

16 sztuk:

  • kleik ryżowy

    100 gramów
  • masło 82%

    125 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    50 gramów
  • wiórki kokosowe

    50 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:42
dobre ciastka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat