Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka na białkach...

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

białko 1 szklanka
sól 2 szczypty
cukier 0.7 szklanki
mąka tortowa 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło/margaryna 100 gramów
cytryny 2 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka na białkach...

składniki:

1
Ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok, usunąć pestki z soku
Krok 1 - Cytrynowa babka na białkach... foto
2
Odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych do ubicia mocno sztywnej piany
Krok 2 - Cytrynowa babka na białkach... foto
3
Do ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
Krok 3 - Cytrynowa babka na białkach... foto
4
Fo ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
Krok 4 - Cytrynowa babka na białkach... foto
5
Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową
Krok 5 - Cytrynowa babka na białkach... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak