Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką
Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami to świetna opcja na obiad. Nie wymaga dużo pracy ani brudzenia wielu garnków i naczyń. Wszystko łatwo i szybko wrzucamy do piekarnika, a po stosunkowo niedługim czasie cieszymy się pysznym daniem dla całej rodziny.
1. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć uprzednio wymieszanymi ze sobą przyprawami.
2. Mięso odstawić do lodówki minimum na godzinę.
Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kawałki kurczaka, marchewki oraz listki laurowe.
3. Całość zalać wodą/bulionem i przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 70-90 minut - do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i od piekarnika).
4. Pod koniec pieczenia folię aluminiową ostrożnie usunąć, aby skórka z kurczaka zrobiła się rumiana.