Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort komunijny książka

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ten tort robiłam rok temu na komunię dla córki. Był to mój pierwszy tort książka.

Składniki:

Biszkopt jasny:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt orzechowy:

białko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
orzechy włoskie 20 dag
miód 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt kokosowy:

białko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
wiórki kokosowe 20 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:

mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 10 sztuk
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
margaryna 50 dag
kakao 1 łyżka
ananas w puszce 1 sztuka
brzoskwinie w puszce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny książka

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Tak samo robimy pozostałe biszkopty.
Krem: z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń.

Krem dzielimy na cztery części, do jednej dajemy kakao, do drugiej ananasy pokrojone w kostkę, do trzeciej brzoskwinie pokrojone w kostkę.

Przekładanie: na spód dajemy biszkopt orzechowy, smarujemy kremem z brzoskwiniami, przekładamy biszkoptem kokosowym, smarujemy kremem z kakao. Biszkopt ciemny kroimy na 2 większe prostokąty i 2 mniejsze, większe układamy na kremie z kakao, delikatnie smarujemy połową kremu z ananasami, układamy mniejsze kawałki ciemnego biszkopta na większych, smarujemy pozostałym kremem z ananasami i układamy biszkopt jasny, formując w ten sposób książkę. Wierzch tortu i boki smarujemy pozostałym białym kremem.
Dekorujemy dowolnie: ja użyłam opłatka, bitej śmietany, kwiatki i cukiereczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak