Tort komunijny książka

Tort komunijny książka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ten tort robiłam rok temu na komunię dla córki. Był to mój pierwszy tort książka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt ciemny:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt orzechowy:

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • miód

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt kokosowy:

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem:

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtka

    10 sztuk
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna

    50 dag
  • kakao

    1 łyżka
  • ananas w puszce

    1 sztuka
  • brzoskwinie w puszce

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Tak samo robimy pozostałe biszkopty.
Krem: z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń.

Krem dzielimy na cztery części, do jednej dajemy kakao, do drugiej ananasy pokrojone w kostkę, do trzeciej brzoskwinie pokrojone w kostkę.

Przekładanie: na spód dajemy biszkopt orzechowy, smarujemy kremem z brzoskwiniami, przekładamy biszkoptem kokosowym, smarujemy kremem z kakao. Biszkopt ciemny kroimy na 2 większe prostokąty i 2 mniejsze, większe układamy na kremie z kakao, delikatnie smarujemy połową kremu z ananasami, układamy mniejsze kawałki ciemnego biszkopta na większych, smarujemy pozostałym kremem z ananasami i układamy biszkopt jasny, formując w ten sposób książkę. Wierzch tortu i boki smarujemy pozostałym białym kremem.
Dekorujemy dowolnie: ja użyłam opłatka, bitej śmietany, kwiatki i cukiereczki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat