Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna i prosta w przygotowaniu tarta z warzyw i sera feta.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • cukinia

    0.5 sztuki
  • por

    0.5 sztuki
  • papryka

    0.5 sztuki
  • dymki ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • ser feta

    0.5 opakowanie
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • tymianek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • śmietana 18-procentowa

    150 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, a paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić wszystkie warzywa, posypać przyprawami, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze 3 minuty.
Formę do tarty wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Obciążyć spód i piec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i połową szczypiorku. Polać warzywa. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat