Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort jest naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo.

Składniki:

Biszkopt o średnicy 24 cm:

jajko 5 sztuk
cukier 0.75 szklanki
mąka tortowa 0.75 szklanki
mąka ziemniaczana 0.25 szklanki

Do przełożenia:

śmietanka 36% 700 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

Dodatkowo:

dżem porzeczkowy 280 gramów

Nasączenie:

sok z cytryny 70 mililitrów
woda 100 mililitrów

Boki opcjonalnie:

biszkopty podłużne 22 sztuki

Porada

Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około 100 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować bitą śmietanę do przełożenia.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno.
(Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)
Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut.
Tort.
Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę.
Ostatni blat biszkoptu od spodu posmarować dżemem i posmarowaną stroną ułożyć na warstwie śmietany, a następnie nasączyć.
Wierzch i boki posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać.
Gotowy tort udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:42
znakomity.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak