Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piętrowy tort komunijny

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uczcij pierwszą komunię świętą w rodzinie przygotowując dla na tę okazję wspaniały, piętrowy tort komunijny. Wszyscy goście będą zachwyceni!

 

Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przygotować pyszny tort z brzoskwiniami i marcepanowymi kwiatami. 

Składniki:

jajko 10 szt
mąka tortowa 1 szkl.
mączka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka tortowa 3/4 szkl
mączka ziemniaczana 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
śmietana roślinna 1 litr
brzoskwinie w puszce 1
kwiatki i listki marcepanowe
hostia
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Piętrowy tort komunijny

Wyjątkowe wydarzenie w rodzinie wymaga odpowiedniej oprawy!

Przygotuj piętrowy tort komunijny z brzoskwiniami, kwiatami marcepany i hostią. 

Kroki postępowania

1

Pieczemy 2 biszkopty z 6 i z 4 jajek w odpowiedniej, małej i większej tortownicy.  

Mąkę tortową, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.

Krok 1 - Piętrowy tort komunijny foto
2

Upieczone, ostudzone biszkopty kroimy tak aby powstały po trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i cukru pudru.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną, układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, kładziemy drugi krążek, powtarzamy czynność ze śmietaną i brzoskwiniami, układamy trzeci krążek.

Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem tworząc piętro tortu.

Krok 2 - Piętrowy tort komunijny foto
3

Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji, napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu.

Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami i kwiatkami, na górze stawiamy hostię.

Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.

Krok 3 - Piętrowy tort komunijny foto

Zobacz także inne przepisy na torty z okazji I komunii świętej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.12.2013 20:00
rewelacja !!!!
elka72 05.10.2013 15:13
Dziękuję:)
iziona 05.10.2013 08:16
Cudowny torcik :)
misia53 05.10.2013 01:15
podziwiam- piękny!
Monika37 04.10.2013 23:10
super wygląda robiłam taki na komunię chrześnicy
Kasnaj 04.10.2013 22:50
rewelacyjnie wygląda
Ola1984 04.10.2013 21:48
Rewelacyjny torcik, wygląda na bardzo skomplikowany. Brawo za precyzyjne wykonanie.
V_kuchareczka 04.10.2013 21:37
przepięknie wygląda
pati100015 04.10.2013 21:16
rewelacyjny, bardzo delikatny i w wyglądzie i w smaku;
Kuchenka 04.10.2013 21:13
na, ładny tort
Marta1986 04.10.2013 21:07
pyszne i smaczne
bietka 04.10.2013 21:06
pięknie się prezentuje :)
Małgorzata9 04.10.2013 21:03
prawdziwe cudo
Aannkaa82 04.10.2013 20:59
Wyglada rewelacyjnie.
sylwia_mc 04.10.2013 20:59
prawdziwe dzieło sztuki, piękny
IZABELA29 04.10.2013 20:57
śliczny ...
adelajda 04.10.2013 20:48
super pokazany torcik :)
2milutka 04.10.2013 20:46
Pięknie prezentuje się ten torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak