Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako lunch do zabrania do pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • por

    0.5 sztuki
  • ogórki kiszone

    4 sztuki
  • żółty ser

    150 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • sałata

    5 liście
  • szczypior

    1 pęczek
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, zostawić do przestygnięcia.
Połowę dużej papryki pokroić w dość drobną kostkę, wyspać na dno szklanej miski (zostawić trochę do dekoracji). Na papryce ułożyć pora pokrojonego w półplasterki, a następnie ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Kolejna warstwa to ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
Zrobić sos: w małej miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z oliwą z oliwek oraz sosem paprykowo-ziołowym. Położyć równą warstwę sosu na ogórkach. Na nim ułożyć sałatę lodową lodową pokrojoną w paski.
Jajka pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz resztą papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat