Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.

Składniki:

Krem:

budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 75 gramów
mleko 300 mililitrów
masło 82% 100 gramów
serek mascarpone 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarować na cieście.

Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monikakaa 11.04.2020 15:09
Czy zamiast samego mascarpone można dodać kremowe ubita z mascarpone?
Doradca Smaku 16.04.2020 08:39
Tak, ale wtedy krem będzie miał inną konsystencję i smak.
gusia1000 05.06.2018 19:40
warto taki robic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak