Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa do ziemniaków

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szczaw myjemy i kroimy.Wrzucamy do mniejszego garnka,dodajemy masło i dusimy aż szczaw zacznie się rozpadać. W garnku gotujemy wodę ja miałam rosół i przekładamy uduszony szczaw do zupy. Dodajemy pokrojoną marchew i przyprawy.Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.

Składniki:

zupa

szczaw 2 garście
masło 1 łyżka
marchew 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 2 ziarna
śmietana kremówka 3 łyżki
sól i pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
rosół 2 litry
jajka ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa do ziemniaków

Smaczna zielonkawa zupa z kwaskowym smaczkiem. Przez mamę podawana do ubitych ziemniaków okraszonych oczywiście skwarkami z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak