Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Każdy domowy cukiernik ma swój sprawdzony przepis na kruche z rabarbarem. Jednak jeśli poszukujesz swojego ulubionego przepisu, który zostanie z Tobą na dłużej, to jesteś w dobrym miejscu!

Składniki:

Ciasto: (blaszka o wymiarach 23/33 cm)

mąka pszenna 4 szklanki
masło 250 g
cukier 1 szklanka
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 szt

ponadto

rabarbar 750 g
cukier 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem to dla wielu nas wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. A im jesteśmy starsi tym chętniej wracamy i przypominamy sobie dania i ciasta, które zapadły nam w pamięci. "Kruche z rabarbarem" na pewno do nich należą!

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.

Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



Mniam! Od samego czytania przepisu na kruche ciasto z rabarbarem cieknie nam ślinka! Trzeba więc wziąć się do pracy i działać w kuchni. Jeśli jednak macie ochotę na ciasto z innym owocem, to polecam Wam kruche ciasto z truskawkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak