Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym dorszem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 2 szt
dorsz wędzony 50 gram
ser żółty 2 plastry
śmietana 18 proc 2 łyżki
natka pietruszki kilka gałązek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/ łyżeczki
chrzan tarty 1 łyżeczka
sól
pieprz
masło do posmarowania
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym dorszem

Kokilki posmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę jajek pokrojonych w plastry. Na nich położyć dorsza, a następnie resztę jajek. Zostawić po jednym plasterku do dekoracji.
Do śmietany dodać sok z cytryny, chrzan, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Dodać ser pokrojony w drobną kostkę (zostawić trochę).. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do kokilek. Na wierzchu ułożyć po plasterku jajka i kawałki sera. Piec przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, do momentu, aż wierzch się ładnie zapiecze.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak