Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 16-18 cm

jajko 2 sztuki
olej 50 ml
mąka pszenna 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól i pieprz

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

ser żółty 50 gram

Ponadto

tuńczyk 1 puszka
mozzarella 1 kulka
pomidor 1 sztuka

Wierzch

ser żółty

Porada

Ciasto idealnie sprawdzi się na śniadanie, czy zwykłą przekąskę - w domu, na spacerze, wycieczce lub w pracy. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze... jeszcze ciepłe.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli

Jajka należy ubić do puszystości.
Mieszając - dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita oraz gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z żółtym serem startym na średnich oczkach tarki, a następnie z pokrojonym w kostkę pomidorem, mozzarellą oraz odsączonym tuńczykiem.
Całość doprawić do smaku i przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch obficie posypać dodatkowym serem.
Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:35
super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak