Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 tuszka,
cebula 1 szt,
pieczarki ok. 600 g,
masło 3 łyżki,
sól i pieprz
ząbki czosnku 3
mąka pszenna 1 łyżka do oprószenia mięsa,
śmietana 30% ok.200 ml,

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Królika dzielimy na części.myjemy i osuszamy.
Zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy , następnie doprawiamy solą , pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut.
Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki,
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut.
Po 40 minutach mięso odkrywamy , do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Pieczemy do miękkości mięsa.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %.
Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje , doprawiamy do smaku według uznania.
Mięso wkładamy do gotowego sosu.
Podajemy z kluskami ,ziemniaczkami itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:40
super mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak