Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 200 g,
cukier puder 200 g,
mąka pszenna 250 g,
jajko 4 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

dodatkowo;

rabarbar ok.1 kg,
cukier puder 1,5 szkl,
cynamon Prymat 1 łyżeczka,

kruszonka;

mąka
masło
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Rabarbar po oczyszczeniu pokroić na 1 - 1,5 cm kawałki, zasypać cukrem i lekko oprószyć cynamonem odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Cały czas miksując dodawać jajka, następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksować do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki , na wierzchu rozłożyć pokrojony ale odciśnięty z nadmiaru soku rabarbar.
Na rabarbar rozłożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka;
masło wygnieść razem z cukrem pudrem , dodając mąkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:39
fajne , sezonowe ciasto.
gusia1000 07.06.2018 19:36
dobre ciasto.
Patrycja33 25.05.2018 14:15
uwielbiam to połączenie kwaśnego ze słodkim ! mniam :)
Bożena Matuszczyk 25.05.2018 20:22
Miło mi dziękuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak