Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

szpinak mrożony 450 gramów
jajko 4 sztuki
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
mąka 1 szklanka

Dodatkowo:

serek śmietankowy 200 gramów
łosoś wędzony plastry 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa

Szpinak smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy jest już podsmażony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.  Odstawiamy do ostudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, następnie szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze w 180 stopniach.

Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia. Ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.06.2018 19:35
Przepraszam ale nie napisałam w składnikach że idzie do rolady 4 łyżki mąki pszennej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak