Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Już tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z kremem śmietankowym i dużą ilością kruchych ciasteczek. Może nie wygląda tak ładnie jak sobie go wyobrażałam, ale jest pyszny. Może upieczecie na niedzielę? Zapraszam :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa

  • ser biały

    ( w wiadereczku ) 1 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • kakao

    3 kopiaste łyżki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki

Krem śmietankowy

  • śmietana kremówka

    30 % 330 ml
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • kakao

    1-2 łyżki
  • żelatyna

    2 kopiaste łyżki
  • gorąca woda

    5 łyżek

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    około 20 dag
  • ciasteczka czekoladowe

    okrągłe, kruche w czekoladzie około 20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.

2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku.

4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Babeczka35
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:20
Superowy sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat