Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe z suszonymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 90 dkg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
grzyby suszone 60 gram
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
mąka 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe z suszonymi grzybami

Mięso, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
Oliwę wymieszać z papryką słodką i pieprzem ziołowym. Wymieszać, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Podsmażać mięso partiami na rozgrzanym oleju. Następnie zalać mięso wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Dusić pół godziny.
Dodać grzyby pokrojone w paseczki i dusić jeszcze pół godziny. Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak