Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kokosową chmurką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
jajko 1 szt
cukier puder 10 dag
masło 18 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki

masa serowa

ser biały 1kg 20dag
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
cukier 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
olejek wanilinowy 1 łyżka
mleko 1 szklanka
olej 0,5 szklanki

kokosowa chmurka

białko 6 szt
cukier 1 szklanka
masło 10 dag
wiórki kokosowe 20 dag
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kokosową chmurką

Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min.

Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 45 min.


Kokosowa chmurka: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do piany wraz z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Kokosową chmurkę wykładamy na sernik i pieczemy przez 15-20 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Sernik chłodzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak