Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 600 gram
oliwa 2-3 łyżki
pieczarki 250 gram
cebula 1 mała szt
masło 1 łyżka
kuskus 200 gram
natka pietruszki 1 pęczek
sól
pieprz
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu na rozgrzanej oliwie, a następnie podlać wodą tak, by przykryła mięso. Dodać sól i sól ziołową. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Dodać do mięsa i dusić razem przez 10 minut.
W tym czasie kuskus zalać wrzątkiem tak, by poziom wody był około pół centymetra nad poziomem kaszy. Zostawić na 5 minut.
Dodać kuskus do mięsa, dodać również posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak