Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 sztuk

mleko 1/2 szklanki
olej 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

pomidor 1 sztuka
mozarella 8 sztuk (mini)

Porada

Muffiny są bardzo aromatyczne, mięciutkie i długo pozostają świeże. Bazyliowa nuta jest dość wyczuwalna i idealnie łączy się z pomidorem oraz ciągnącym się nadzieniem w postaci mojej ulubionej mozzarelli.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą

W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną przyprawy oraz proszek do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu wmieszać pomidora uprzednio pokrojonego w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 łyżce ciasta i kuleczce mozzarelli.
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:34
znakomite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak