Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    6-8 sztuk
  • olej do smażenia

  • cukinia

    1 szt.
  • twaróg półtłusty

    500 g
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • masło

    250 g
  • oliwa

  • rukola

  • kminek cały

  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka słodka mielona

  • majeranek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39
Farsz:
Cebule siekamy w cienkie pióra i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i smażymy razem z cebulą. Doprawiamy słodką papryką.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39
Ciasto:
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy mąkę i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39
Na ciasto wykładamy farsz z cebuli i cukinii, doprawiamy suszonym majerankiem. Cebulaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39
Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 20 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Chrupiące cebulaki z twarogiem, odc. 39
Na talerz wykładamy rukolę i upieczone cebulaki. Całość skrapiamy oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Bardzo smaczne cebulaczki : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat