Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto limonkowo-miętowe

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 100 gramów
mąka z zielonego groszku 70 gramów
masło lub margaryna 125 gramów
cukier 150 gramów
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 3 łyżki
sok z limonki
limonka 1 sztuka
mięta 3 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto limonkowo-miętowe

Kroki postępowania

1

Tortownica 20 cm.
Miętę płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy w robocie dolewając na początek sok z 1/2 limonki.

Krok 1 - Ciasto limonkowo-miętowe foto
2

Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko. Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.

Krok 2 - Ciasto limonkowo-miętowe foto
3

Ciasto przekładamy do torownicy wysmarowanej margaryną. Na wierzch układamy plasterki limonki. Ciasto pieczemy w 180 około 40 minut.

Krok 3 - Ciasto limonkowo-miętowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak