Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną.

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Witajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek jest w sam raz. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
olej pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka tortowa 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 lekko kopiaste łyżki
kakao 2 kopiaste łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
banan 2 sztuki

Śmietanka

śmietana kremówka 30 % 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda 2-3 łyżki
cukier puder 2 łyżeczki

Dodatkowo

kakao do posypania 2 łyżeczki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną.

1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:20
Dobre ciasto.
Babeczka35 04.06.2018 18:21
Zapewniam, że pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak