Puszysta babka z truskawkami

Puszysta babka z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • woda gazowana

    3 łyżki
  • truskawki

    50 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszysta babka z truskawkami
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.
Krok 2 - Puszysta babka z truskawkami
Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.
Krok 3 - Puszysta babka z truskawkami
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
bietka
Babkę można posypać cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat