Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cynamonowe z dynią

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto cynamonowe

mąka pszenna 170 g
cukier brązowy 100 g
cukier 50 g
margaryna 125 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
puree z dyni 100 g

Masa dyniowa

puree z dyni 500 g
galaretka cytrynowa 2 sztuki 150 g
mleko zagęszczone niesłodzona 7% 200 ml
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cynamonowe z dynią

Kroki postępowania

1
Kwadratowa blaszka 21 cm.
Dynię piżmową przekroić na pół, owinąć folią aluminiową i piec w 180 C do miękkości. Potem miąższ wydrążyć i osączyć na sicie.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę i 100 g dyni.
Foremkę lekko wysmarować margaryną, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 170 C.
Przestudzić.
Krok 1 - Ciasto cynamonowe z dynią foto
2
Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić.
Schłodzone mleko ubić na pianę, dalej ciągle mieszając wlewać cienkim strumieniem galaretkę.Tak ubitą pianę wymieszać z 500 g dyni.
Krok 2 - Ciasto cynamonowe z dynią foto
3
Gotową masę natychmiast wyłożyć na ciasto.
Wierzch posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Ciasto cynamonowe z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.05.2018 15:03
Prezentuje się bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak