Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka po amerykańsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 1 kg
cebula 2 szt
ketchup 1/2 szklanki
sól i pieprz

Porada

W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka po amerykańsku

Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu.

Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie <3

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.05.2018 08:13
Smakowite mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak