Przepis i sposób przygotowania na: Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką.
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
3. Podanie: Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.