Pieczony schab z kością z puree dyniowym

Pieczony schab z kością z puree dyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab z kością

    4 kawałki
  • czosnek

    1 ząbek
  • dynia

    1 szt. (piżmowa)
  • masło

    100 g (bez soli)
  • mozzarella

    125 g (kulka)
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • cukinie małe

    2 szt.
  • por

    1 szt.
  • anyż

    2 gwiazdki
  • oliwa

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    2 szt.
  • parmezan starty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałki schabu myjemy, osuszamy obsypujemy oregano, bazylią, rozmarynem, dodajemy anyż i owoce jałowca. Odstawiamy mięso do lodówki na godzinę.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (najlepiej sprawdzić wykałaczką). Do dyni dodajemy 3 łyżeczki masła, miód, oregano i bazylię. Wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Pora i cukinię tniemy obieraczką do warzyw i umieszczamy na patelni z 3 łyżeczkami masła. Przykrywamy pokrywką warzywa i dusimy je około 7 minut, mieszając kilkakrotnie. Pod koniec dodajemy kulę mozarelli pokrojoną w kawałki.
Schab wyjmujemy z lodówki i grillujemy na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia mięsa. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową, uprzednio skrapiając go odrobiną oliwy. Mięso pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i posypujemy odrobiną parmezanu.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.05.2018 08:12
Smakowite danie .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat