Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab z kością z puree dyniowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab z kością 4 kawałki
czosnek 1 ząbek
dynia 1 szt. (piżmowa)
masło 100 g (bez soli)
mozzarella 125 g (kulka)
oregano 1/2 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
miód lipowy 1 łyżka
cukinie małe 2 szt.
por 1 szt.
anyż 2 gwiazdki
oliwa 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 2 szt.
parmezan starty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab z kością z puree dyniowym

Kawałki schabu myjemy, osuszamy obsypujemy oregano, bazylią, rozmarynem, dodajemy anyż i owoce jałowca. Odstawiamy mięso do lodówki na godzinę.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (najlepiej sprawdzić wykałaczką). Do dyni dodajemy 3 łyżeczki masła, miód, oregano i bazylię. Wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Pora i cukinię tniemy obieraczką do warzyw i umieszczamy na patelni z 3 łyżeczkami masła. Przykrywamy pokrywką warzywa i dusimy je około 7 minut, mieszając kilkakrotnie. Pod koniec dodajemy kulę mozarelli pokrojoną w kawałki.
Schab wyjmujemy z lodówki i grillujemy na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia mięsa. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową, uprzednio skrapiając go odrobiną oliwy. Mięso pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i posypujemy odrobiną parmezanu.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.05.2018 08:12
Smakowite danie .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak