Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    150 g
  • rukola

    100 g
  • pieczarki

    50 g
  • cukinia

    40 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • rozmaryn

  • tymianek

Sos śliwkowy

  • śliwki suszone

    100 g
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • olej rydzowy

    3 łyżki
  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie zaczynamy od zrobienia sosu:
Śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.
Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.
Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Na talerzu układamy rucolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.04.2018 17:10
Na sam widok ślinka cieknie : )

Bożena Matuszczyk

30.04.2018 14:58
Ależ apetyczna i kusząca polędwiczka i ten sosik śliwkowy - pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat