Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    150 g
  • rukola

    100 g
  • pieczarki

    50 g
  • cukinia

    40 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • rozmaryn

  • tymianek

Sos śliwkowy

  • śliwki suszone

    100 g
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • olej rydzowy

    3 łyżki
  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie zaczynamy od zrobienia sosu:
Śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.
Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.
Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Na talerzu układamy rucolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.04.2018 17:10
Na sam widok ślinka cieknie : )

Bożena Matuszczyk

30.04.2018 14:58
Ależ apetyczna i kusząca polędwiczka i ten sosik śliwkowy - pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat