Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie gołąbki z białej młodej kapusty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 500 g
kasza jęczmienna 170 g,
cebula 1 szt,
koper świeży 1/2 pęczka,
czosnek 3 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,

sos;

wywar warzywny
koncentrat pomidorowy w zależności od potrzeby,
ketchup 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
bazylia świeża 2 łyżki,
cukier 1/2 łyżeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie gołąbki z białej młodej kapusty

Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa.
Zmieloną szynkę wieprzową włożyć do miski.
Do mięsa dodać kaszę ,obraną pokrojoną drobno cebulę oraz obrany posiekany czosnek.
Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany koperek zielony oraz przyprawy.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut , następnie wyjąć i wystudzić.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru , ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.
Gołąbki podawać polane sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:31
smaczne golabki.
gusia1000 07.06.2018 19:31
smaczne golabki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak