Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik puszysty
Każdą ćwiartkę pokroić na 4-5 kawałków.
Na patelnie włożyć 2 łyżki masła, wsypać jabłka dodać cukier i cynamon.
Smażyć około 10minut, aż jabłka trochę zmiękną ale pozostaną częściowo w kawałkach.
Pod koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić.
Ciasto:
Miekkie masło ubijać z drobnym cukrem aż będzie jasne i puszyste ( około 7 minut). W międzyczasie dodać skórkę z 1 cytryny.
Stopniowo dodawać po 1 żółtku.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli ( lepiej i szybciej się ubija).
Do ubitego masła i żółtek dodać mąkę ( jedną i drugą) oraz proszek do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach.
Drewnianą łyżką dodać stopniowo ubite białka i mieszać.
Foremkę wysmarować masłem i obsybac bułką tartą.
Wlać pół masy, położyć na nią masę z jabłek i zalac drugą połową.
Piec 40-45min w 180°C ( Forma 21x28cm)
Jeżeli forma jest większa pieczemy troszkę dłużej.