Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik puszysty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

jabłka 1 kg
masło 2 łyżki
cukier 4 łyzki
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 szt

Ciasto

masło miękkie 250 g
cukier drobny 200 g
skórka z cytryny 1 szt
jajko 5 szt
mąka tortowa 150 g
mąka ziemniaczana 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik puszysty

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Oczyścić z gniazd.
Każdą ćwiartkę pokroić na 4-5 kawałków.
Na patelnie włożyć 2 łyżki masła, wsypać jabłka dodać cukier i cynamon.
Smażyć około 10minut, aż jabłka trochę zmiękną ale pozostaną częściowo w kawałkach.
Pod koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić.
Ciasto:
Miekkie masło ubijać z drobnym cukrem aż będzie jasne i puszyste ( około 7 minut). W międzyczasie dodać skórkę z 1 cytryny.
Stopniowo dodawać po 1 żółtku.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli ( lepiej i szybciej się ubija).
Do ubitego masła i żółtek dodać mąkę ( jedną i drugą) oraz proszek do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach.
Drewnianą łyżką dodać stopniowo ubite białka i mieszać.
Foremkę wysmarować masłem i obsybac bułką tartą.
Wlać pół masy, położyć na nią masę z jabłek i zalac drugą połową.
Piec 40-45min w 180°C ( Forma 21x28cm)
Jeżeli forma jest większa pieczemy troszkę dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak