Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.