Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z krówkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
margaryna 12,5 dag

Masa

cukierki krówki 20 dag
mleko 4 łyżki

Dodatkowo

cukierki krówki 5 sztuk
czekolada mleczna 5 dag

Porada

Z przepisu wychodzi dwie tarty o średnicy około 18cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z krówkami

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Z kolei przygotowujemy masę: mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy je. Wrzucamy do mleka krówki i gotujemy aż się rozpuszczą. Cały czas musimy mieszać.
7. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do tarty.
8. Na wierzch tarty układamy pokruszone krówki. Dodatkowo rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią tartę.
9. Tarta jest już gotowa. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.04.2018 17:18
Uwielbiam krówki i ta tarta bardzo by mi smakowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak