Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z żółtej soczewicy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wędzone 1 kg
marchew młoda 3-4 szt
ziemniaki 4 szt (średniej wielkości)
soczewica 200 g (żółta)
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 1 łyżka
trybula
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z żółtej soczewicy

Mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy kwadrans.
Mięso wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, ziemniaki, gotujemy do momentu, kiedy będą al dente, następnie wsypujemy soczewicę, gotujemy 7 min.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, mieszamy, dokładnie rozprowadzamy w zupie. Dodajemy mięso, gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną trybulą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak