Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spody bezowe;

białko 6 szt,
cukier 2 szkl,drobny
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżka,
sól szczypta,

masa śmietankowa;

śmietana 30% 400 ml,
cukier puder 2 łyżki,
fix do śmietany 1 op,
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki,
woda gorąca 1/5 szkl,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami

spody bezowe;
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Następnie ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Kiwi obrać , przekroić na pół a następnie na plastry.
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać ,osuszyć i przekroić na połówki lub plasterki.
Mini spody bezowe wypełniamy ubitą śmietaną , następnie dekorujemy owocami i na koniec obsypujemy kolorową posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:30
dobre ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak