Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Około 10 sztuk

banan 200 gram
kleik ryżowy 100 gram
masło lub margaryna 25 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

rodzynki 50 gram

Porada

Nie zawierają jajek, cukru, ani mąki, dzięki czemu idealnie sprawdzą się wśród osób będących na diecie bezglutenowej oraz alergików. Chrupiące z zewnątrz - skrywają w sobie lekko miękkie, bananowe wnętrze, któremu dodatkowej słodyczy nadają rodzynki.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki)

Masło/margarynę utrzeć do puszystości i połączyć z uprzednio zblendowanym bananem.
Do powstałej masy dodać kleik oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Na końcu wmieszać rodzynki.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:31
super ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak