Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • krewetki duże

    15 szt. (tygrysie)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • ocet balsamiczny

    2-3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • rukola

    2 garści
  • oliwa z oliwek

Do smaku

  • kolendra cała

  • imbir mielony

  • kardamon mielony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31
Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kolejno paprykę, po 2-3 minutach, cebulę i na końcu czosnek.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31
Całość doprawiamy kardamonem, cukrem, kolendrą i podlewamy octem balsamicznym. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy palnik.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrane i oczyszczone krewetki. Smażymy 2-3 minuty (na rumiany kolor). Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i imbirem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31
Na talerze wykładamy rukolę, sos słodko-kwaśny z papryką i cebulą oraz krewetki. Całość skrapiamy oliwą, która została po smażeniu krewetek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna Gaik ;-)

27.04.2018 18:03
Doskonały przepis, od dwóch dni to właśnie danie króluje na moi stole i nie mam dość. Jedyne co zmieniłam to zamiast octu balsamicznego dałam czerwone wino i cytrynę, a cukier zamieniłam na miód.

Bożena Matuszczyk

25.04.2018 23:03
Ciekawy i kuszący przepis.Krewetki wyglądają smakowicie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat