Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

śmietana 30% 500 ml
parmezan starty 50 g
jajko 2 szt.
serek śmietankowy 50 g
pomidory suszone Smak 5-6 kawałków
sałata rzymska 2-3 duże liście
rzodkiewka 1-2 szt.
pomidorki koktajlowe 5 szt.
roszponka 2 garści
cukier brązowy 2 łyżki

Do smaku

majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos vinaigrette

oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan i energicznie mieszamy rózgą. Doprawiamy majerankiem. Chwilę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy żółtka do dużej miski. Łączymy je z serkiem śmietankowym, a następnie dokładnie mieszamy. Śmietankę z parmezanem powoli przelewamy do żółtek z serkiem, ciągle mieszając. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30 foto
2
Powstałą masę przelewamy w ceramiczne foremki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy wypełnione kremem foremki i zalewamy wodą do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 130˚C przez około 40-50 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30 foto
3
W małej miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym i cukrem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem.
Z liści sałaty rzymskiej odkrawamy fragment twardej części (nerwu), tak żeby po odwróceniu liście stały jak łódki. Rzodkiewkę kroimy w plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Na talerzach układamy po jednym liściu sałaty rzymskiej, w środku liści układamy roszponkę, plasterki rzodkiewki i połówki pomidorków koktajlowych. Polewamy sosem vinaigrette.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30 foto
4
Foremki z kremem brûlée wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem brązowym i opalamy od góry, tak żeby powstała chrupiąca skórka.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30 foto
5
Następnie przekładamy je na talerze obok sałaty.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.04.2018 23:16
Pychotka kusząca smakiem i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak