Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śmietana 30%

    500 ml
  • parmezan starty

    50 g
  • jajka

    2 szt.
  • serek śmietankowy

    50 g
  • pomidory suszone Smak

    5-6 kawałków
  • sałata rzymska

    2-3 duże liście
  • rzodkiewka

    1-2 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    5 szt.
  • roszponka

    2 garści
  • cukier brązowy

    2 łyżki

Do smaku

  • majeranek

  • sól morska

Sos vinaigrette

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan i energicznie mieszamy rózgą. Doprawiamy majerankiem. Chwilę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy żółtka do dużej miski. Łączymy je z serkiem śmietankowym, a następnie dokładnie mieszamy. Śmietankę z parmezanem powoli przelewamy do żółtek z serkiem, ciągle mieszając. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
Powstałą masę przelewamy w ceramiczne foremki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy wypełnione kremem foremki i zalewamy wodą do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 130˚C przez około 40-50 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
W małej miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym i cukrem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem.
Z liści sałaty rzymskiej odkrawamy fragment twardej części (nerwu), tak żeby po odwróceniu liście stały jak łódki. Rzodkiewkę kroimy w plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Na talerzach układamy po jednym liściu sałaty rzymskiej, w środku liści układamy roszponkę, plasterki rzodkiewki i połówki pomidorków koktajlowych. Polewamy sosem vinaigrette.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
Foremki z kremem brûlée wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem brązowym i opalamy od góry, tak żeby powstała chrupiąca skórka.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Krem brûlée z pomidorami suszonymi i parmezanem, odc. 30
Następnie przekładamy je na talerze obok sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

24.04.2018 23:16
Pychotka kusząca smakiem i wyglądem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat